Novi Sad
25.03.2022.
11:45 > 12:53
Gradska vlast je nakon pisanja 021.rs saopštila da će ukloniti opasne ljuljaške sa svih lokacija u Novom Sadu.
  • Jeremija

    29.03.2022 18:11
    Nije problem ni u lancima ni u ljuljaskama, problem je u nama. Vodio sam dete na tu ljuljasku od 3 godine, problem je sto dodje 6 tinejdzera i svi sednu da isprobaju koliko moze ljuljaska da izdrzi. Problem je u vaspitanju, ko ne bude cuvao nece ni imati
  • Bojan

    29.03.2022 09:11
    @Сремац

    I meni je muka od džibera kojima je svako domaće go*no po meri, ako ti je slatko jedi ga u tišini.
  • Сремац

    28.03.2022 20:13
    СТРУЧЊАЦИ
    Каже неки "aufiderzen" да су у западној Европи дебљи ланци...иди човече у ту западну Европу на боље и дебље ланце и пусти нас да се љуљамо и изубијамо на нашим танким ланцима.Више ми је мука од тих којима је све туђе боље него наше.
  • Мића из паркића

    28.03.2022 08:24
    "Инцидент"
    Баш сте ме фино насмејали када сте пуцање ланца љуљашке назвали инцидентом. Сјајно!
  • Slobodan

    28.03.2022 08:06
    ima resenje
    hapsiti i kaznjavati huligane...
    kada bi se svi sankcionisali, ne bi bilo huligana, nepropisno parkiranih automobila, bahatih i bezobraznih goveda na sve strane... samo da ih neko kaznjava....
  • Рока

    28.03.2022 07:14
    Не постоји реквизит који је толико чврст и квалитетан који неиживљени тинејџери не могу изломити, ово је жива истина. Код мене на Лиману 2 су неколико пута без икакве потребе вандализовали оно ново игралиште у Бошка Бухе из ЕУ донације што је Вучевић отварао пре пар година (одваљена ограда од тобогана, одваљен коњић на федер, итд.) Срећа у несрећи што је Лиман 2 у милости градских моћника јер фурају тамо тај СНС пројекат "Кутак" па заиста брзо и поправе игралиште, али видим и сам да није свуда у граду тако.
  • Futoški put

    27.03.2022 20:23
    Klupe
    A o položaju klupa na Futoškom putu niko ni jednu reč. Sada su ih postavili tako da šetači bukvalno bulje u okolne zgrade. I ovako je bilo prometno, a sada od manijaka koji sede i bukvalno bulje u naše terase ne možeš ni nos promoliti. Vrh su kante za smrdljivo smeće koje se nalaze između dve klupe i u koje vlasnici pasa bacaju kese sa izmetom tačno pod nos istih koji sednu da predahnu! Odvratno!
  • Kao i uvek

    27.03.2022 15:09
    Fuseraj
    Kakva izrada ljuljaski i ko se na njima ljulja dobro je da su i ovoliko trajale. Fuseraj i gilipteri dokusure sve.
    Pomahnitali omladinci divljaju kao da nikad nisu videli ljuljasku. Osecaj da to treba da sluzi maloj deci naravno nemaju. Odrasli na grani.
  • Kamikaza

    27.03.2022 14:50
    Pa gde nece puci kad se petorica geliptera "obese" ko majmuni za ljuljasu i jos je odvale iz betona.
  • Nemanja

    27.03.2022 12:42
    Ljuljaška mora biti zdrava #2
    Svaka čast 021 na angažovanju.
    Na prethodnu vest sam već prokomentarisao, da ponovim: karabinjer koji drži lanac je pukao nakon što je dobrano "pojeden" od trenja, lepo se vidi sa priloženih fotografija. Ovakva izvedba će uvek dovesti do pucanja usled trenja, od ma kakve legure i kvaliteta da je napravljenja, imate metal koji se direktno tare o drugi metal bez ikakvog maziva, opterećenje tu samo ubrzava neminovan proces. I, da, dešavalo se ovo i "nekad", lično sam kao klinac fasovao sa jedne ljuljaške iz istog razloga, svedočio tome više puta (oficirske kule na Limanu 2, Štrand), dakle pre 35+ godina...
    Rešenje je da se javne ljuljaške izvedu sa punim profilima (šipkama) koje se završavaju i kače preko kuglagera, isti kad strada ljuljaška postaje manje više neupotrebljiva (u teoriji, spremna za remont nakon prijave...), bez mogućnosti da se otkači i neko strada.
  • Rubi Eduard

    26.03.2022 08:41
    U nasoj ulici Bazovickoj u Puli stoji ljuljacka pored osnovne skole Bratstvo i jedinstvo iz 1978 godine. Lezajevi i dan danas ko novi jer ih odrzavaju i podmazuju. Kao dijete koje se redovno ljuljalo to se nemoze zaboraviti. Netreba vise komentar.
  • 9

    26.03.2022 07:08
    Uvek neko drugi
    Vandali se lako pronađu pored svih masno
    plaćenih kamera i hitro unovačene komunalne
    preskupe policije koja izlazi po dojavi trenutno
    zar je moguće da se ovo dešava? Sigurno je krivo NATO bombardovanje ili otcepljenje Kosmeta.
  • Jayjay

    25.03.2022 23:04
    Los materijal
    Ja sam par dana ranije na razne facebook grupe okacio fotografije zabelezene u petrovaradinu doticnih ljuljaski...los materijal, ojedeni karabinjeri i isfuserirana pletiplastika...
  • Max

    25.03.2022 21:13
    Stoji sve sto je receno o losem projektovanju, nekvalitetnim materijalima i vandalima. Ali ima jos nesto sto kod nas fali: redovna kontrola i odrzavanje. Pre par godina sam bio u Nemackoj, u kuci koja je prekoputa lokalnog decjeg igralista, sa par obicnih ljuljaski i slicnom korpom za ljuljanje. Dosao pikap, izasao majstor u kombinezonu sa tabletom, uzeo metar izmerio odstojanje sredine korpe od zemlje, pa ivice jedne i druge, upisao u tablet. Pa proverio samu korpu (nije ovakva obicna mreza vec segmenti od lanaca presvucenih cvrstom plastikom) da nema ostecenja, upisao. Pa snazno povukao svaki lanac, proverio da se korpa pravilno ljulja, upisao. Proverio i protresao svaki stub, upisao. I jos fotografisao sve. E kad se tako kontrolise, lako je uociti svaki kvar i zameniti deo pre nego sto se neko dete povredi. A kod nas ni velika igralista u parkovima ne gleda niko, za ova mala su i zaboravili da postoje!
  • Radni naslov

    25.03.2022 19:45
    Grad bira
    Grad misli na našu decu samo pred izbore!
  • NSrdjan

    25.03.2022 19:43
    Rodjaci, pa najlaske je skinuti i nema vise. Hoce neko preuzeti odgovornost za ovo? Hoce izvodjac vratiti novac jer je ugradio skart materijal? Hoce projektant da snosi posledice zbog loseg proracuna? Hoce nadzor/inspekcija snositi konsekvence jer nisu gledali sta se ugradjuje? Ko je potpisivao prijem radova u ime narucioca pa je prevideo ovaj detalj?
  • Vlada79

    25.03.2022 19:28
    Specijalno vaspitanje
    Nekada su se takvi vaspitavali u okviru kasarni kad vec roditelji nisu mogli.
    Toliko o novim generacijama
  • Banderaš

    25.03.2022 19:20
    trulez od drzave
    Ljuljaske su sasvim sigurne i potpuno bezbedne,apsolutno.Sa istim lancima kojim je pricvrscena ljuljaska se vade motori i menjaci iz automobila u auto servisima,slepuju se kamioni,radi se na gradjevini i dizu tereti od 2-3 tone,pa bi trebali izdrzati i tezinu deteta od 5,6 ili 10 godina.Ali problem je u vandalizmu a to se svakodnevno desava na svim igralistima predvidjenim za decu gde se skupljaju neradnici,ucenici srednjih skola.Primer_Na igralistu u Trg Komenskog u parku je to svakodnevna pojava gde djaci srednje elektrotehnicke skole po njih 5-6 se penju na ljuljasku ,skacu divljaju i umesto da se bave školom,znanjem,napredovanjem u životu,jedino u cemu napreduju je nerad,igrice i poludivljastvo a sve to iz ciste dosade,jer ih drzava ne savetuje da uce i stvaraju,vec ih uci neradu,kladionicama,dilovanju i kraj je u kopanju kanala u Nemackoj ili Austriji ili zatvorska soba u Zabeli. Srpska drzava nema interesovanja za socijalni rad sa mladim ljudima koji su prepusteni samim sobom,tj kladionicama i ulici..Na zalost.
  • Milos

    25.03.2022 19:16
    Realan
    Grad je ucinio mnogo i napravio ta igralista za decu, a ne za vandale. Deca koja de ljuljaju imaju 20-30-40kg maksimalno, a nisu predvidjene za pubertetlije i starije koji skacu po njima i penju se vise njih. Prema tome, ne treba ovde da bude odmah pljuvacina po Gradu, tj da odmah koristite priliku da cak ni skriveno, vec otvoreno, kritikujete Gradonacelnika, vec treba da kritikujete te nase mlade, koji ako im se ne posvetimo, izrasce u lose, nevaspitane ljude. Mobilijar je kvalitetan, ali sve ima svoju namenu.
  • Ljulj

    25.03.2022 18:51
    Zasto ne stave normalne ljuljaske. Umesto jedne takve moze da se za istu cenu postavi 6 obicnih klasicnih ljuljaski i da se vise dece ljulja u isto vreme, umesto sto ce stalno da cekaju na red na jednu ljuljasku. Stavite i vise tobogana.
  • Građanin

    25.03.2022 18:09
    Za gradjaninX
    Ako malo bolje pogledaš nije pukao lanac ,nego se ,,porošila,, tj izlizala Spojka za lanac (brza spojka) koja je verovatno tu stavljena uz ograničenje težine jer je prečnik njen 8mm ali je pitanje koliko je bila opterećena. Mada mislim da su one sve u kvalitetu 5.5 i da je tu najveći problem.
  • Neko iz mase

    25.03.2022 17:57
    Sve sami stručnjaci
    Lanci koji bi zadovoljili potrebe ovih ljuljaški moraju biti u standardu DIN 5687 u prevodu ,,lanci za dizanje i nošenje tereta...e sad debljina karike određuje nosivost...(od Fi 6 do Fi 16 u ovom kvalitetu) ako inžinjer utvrdi da je nosivost ljuljaške 80kg i odredi lanac Fi 8 naravno da će doći do habanja i istezanja istog ako se ,,duže vremena preopterećuje,,
  • Ana

    25.03.2022 17:46
    Cek, cek
    Pa nije poenta da uklone samo nego da se ne bacaju pare na nesto sto nije kvalitetno. Dokle ce grad da se ponasa kao razmazeni siledzija? Alo, gradjani ovo placaju iz svog dzepa, a novac ne pada s drveta!
  • VB

    25.03.2022 16:27
    Huligani - Ha. Ha. Ha.
    Nisu ovo huligani pokidali nego se izlizala spona, verovatno je od mekog metala i nepredviđena za tu vrstu trenja. Postoje te završne spone sa ležajevima na mestu gde se inače taru dva metala jedan o drugi, koje mogu da traju bukvalno decenijama.
  • Zabrinuti roditelj

    25.03.2022 16:18
    Primer danas
    Devojcica 5,6 razred pala sa iste takve ljuljaske na glavu u Limanskom parku ( dobro se izgrebala ispod i iznad oka, sva sreca dobro je proslo kako je moglo biti) istraumiralo se dete.
    Ruku na srce,nije pukao lanac ,nego se ljuljaska okrenula bukvalno... btw sve skripi ,klima se,,,zaista katastrofa u najavi
  • Vladan

    25.03.2022 15:28
    Evo i dalje botovi kukaju na huligane, a od trenutka kad su postavili ljuljaške bilo je očigledno da će se raspasti jer su napravljene tako da na njih može da sedne šurnajst ljudi, a svi smo odmah znali da će ovi zakinuti na materijalu i napraviti krš. Još po nekim dvorištima postoje poligoni za igranje iz 80-tih; šta mislite jer to zato što onda nije bilo huligana, ili je zato što su napravljeni kako treba?
  • aufiderzen

    25.03.2022 14:19
    Na ovakve ljuljaške u zapadnoj Evropi mogu da se ljuljaju lagano dvoje odraslih. Lanci su deblji i sama konstrucija je jaka. Izgleda je u Srbiji teško i prepisati od nekoga.
  • Liman

    25.03.2022 14:14
    Klasika.
    Oni su se ugradili sa firmom koja ovo radi, fakture prošle, pare podeljene, a posle će opet nešto da se napravi bez ikakve provere, plana i kontrole.

    A o nedostatku bilo kakve kulture i ponašanju klinčandije, nema svrhe. Na svakoj ljuljašci, ako može da se nakači njih 10 istovremeno, nakačiće ih se 10.
  • gradjaninX

    25.03.2022 14:10
    Problem je u necistoci metala od kojeg je napravljen lanac. Sad kad onaj covek to zavari, lanac ce puci na drugom mestu nakon nekog vremena. Takoreci, lanac je od kinezijma, a ne od celika, dzaba ga popravljate. Kupite "normalan" lanac umesto tog najjeftinijeg sto ste vec kupili. Vidite kolko je skup taj najjeftiniji!
    Da stvar bude gora, svejedno vam je bilo dal ce lanci 100% izdrzati deciju igru ili ce "verovatno" izdrzati. Ni deca vam nisu sveta bagro lopovska... Onaj ko je odobrio nabavku i ugradnju ovakvih ljuljaski je huligan i kriminalac.
  • Nimbus

    25.03.2022 14:01
    Ali je zato vec placeno necijem kumu, suraku ili bratu da postave te ljuljaske. Naravno nece pare vratiti za postavljanje nebezbednih sprava. I o trosku grada se uklanjaju.
  • :/

    25.03.2022 13:53
    -
    Jbt, stvarno smo stoka.

    Pogotovo ove nove generacije.
    Da se razumemo, uvek je bilo problematicnih i huligana, ali se ne secam da ih je ikada bilo u ovom procentu.

    U autobusima se dernjaju, skacu po sedistima, lupaju, po ulici vriste kao da ih neko dere na svinjokolju.

    Kakvi roditelji, takva i deca, jedino sto su (dok sam ja bio klinac) skola i vojska mogla da utice na odredjenu kolicinu pojedinaca, a sada vise ni toga nema.
  • Sms

    25.03.2022 13:51
    Ludaške
    Veću glupost od ovih ljuljaski nisam video. Kada su rađene na keju pitao sam se o čemu se tu radi, a kada su završene nisam mogao čudu da se načudim. To niti je za decu, a ni za odrasle. Samo da se neko zaista i povredi, ali i da neko uzima pare za gluposti. Neka se idejni tvorac oglasi i kaže šta mu je tačno bila namera spreman sam da se oglasim i izvinem za ovaj komentar.
  • Podbara

    25.03.2022 13:41
    Ma najbolje da i klupe i kontejnere sklonimo, da ne provociraju vandale.. Da im se prilagodimo, sagnemo glavu i ćutimo. Ne znam da sam poslednjih 10 godina ikada videla 2 policajca ili komunal. miliciju da su prošetali u paru i ispisivali kazne za ovakvo ponasanje na igralištima i parkovima. I ovo je rezultat. Umesto da im dostave tati i mami račune za vandalizam ako su maloletni. Stoga, menjamo vlast, da bi oni menjali policiju. Ova sad ne valja i ne radi nista po tom pitanju.
  • Komsinica

    25.03.2022 13:36
    Nazalost licno sam videla u par navrata devojke kao stoje na tim ljuljaskama...umesto da sede..
    Rekviziti ove vrste nisu za vecinu ljudi koja zivi kod nas jer su bahati i nevaspitani...
  • Mrak

    25.03.2022 13:26
    Ljulja
    Nisu ljuljaške krive nego nevaspitanje, ne iživljavaju se huligani na njima nego "deca" mnogo većeg uzrasta. To je neka normalna stvar u vremenu i državi kojoj živimo. Kakva kultura starijima, tako i mlađima. Ukloniti ljuljaške, umesto postavljanja jačeg noćnog osvetljenja ili većeg angažovanja komunalaca da ih proveravaju s vremena na vreme, da li su oštećenje i tako to, je jednostavno guranje problema pod tepih, opet.
  • Gradjanin

    25.03.2022 13:08
    Nisu huligani postavili ljuljaske i lance, vi iz grada ste ih postavili. Tako je bilo i sa tablama na kosevima kod Zezeljovog mosta. Odmah nakon postavljanja pocele su da pucaju i onda ste okrivili huligane ili kako ih vec nazivate. Kada ste pogledali snimke sa kamera , vise se niste oglasavali.
  • Roditelj

    25.03.2022 13:03
    Gori ste od NATO-a!
    Neko će morati da odgovara za ugroženu bezbednost dece!
  • Starosađanin

    25.03.2022 13:02
    Miloše - zgrozi se!
  • Pera

    25.03.2022 12:59
    Sns pljackasi grobova
    Bas me cudi da se to desi na ljuljasci od par hiljada eura...a nisu huligani sigurno.trenutno su zauzeti po mitinzima i ubedjivanju ljudi da glasaju za kriminalca
  • Ema

    25.03.2022 12:58
    Tužni grad
    Ne vredi postavljati ništa lepo u gradu divljaka :-(
  • Visokog prose…ra… va

    25.03.2022 12:48
    Kakvi su to nesposobnjakovici, visoke nosivosti. Ok daj nam atest. Tako bi svakog gradjanina maltertirao. Daj atest o nosivosti. Nisu nego je kina najgora, bedna legura i puca pod najmanjim opterecenjem. Samo cu reci - bazen na spensu..
  • Zaks

    25.03.2022 12:47
    Plati da postave, plati da uklone malo se ugradis i milina
  • Лиманац

    25.03.2022 12:44
    Бахатом и насилничком понашању мора се стати ногом за врат!
  • ana

    25.03.2022 12:42
    Bravo
    Jos jedno bravo za 021! Hvala sto se borite i sto se ne bojite da ukazete na probleme. Zato je vlast i angazovala svoje birace/botove/poltrone da naprave onaj drugi "gradski" portal da pokusa da vas ugusi objavljivanjem nasminkanih reportaza kako je sve bajno i sjajno!
  • Mamislav Tatić

    25.03.2022 12:40
    ...
    Nisu opasne, nego nisu da na njima celu noć skače pijani tinejdžer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna